Építési útmutató

ÉPÍTÉSI UTASÍTÁS KREA kéményrendszerhez

1. Kémény alap elkészítése:

 1. A tervezett kémény magasságából ki kell számolni a kémény súlyát. 1 m kéményre 150 kg-ot kell számolni.
 2. A köpeny elem méretének és kémény súlyának megfelelő alapot kell készíteni betonból.
 3. A beton alapot vízszigetelő anyaggal kell lefedni.
 4. A kéményben keletkező kondenzvíz elvezetéséhez a csatornarendszerbe kötött vízelvezető csövet kell kiépíteni az elkészült alaphoz.

2. Előkészítő munkák: A samott cső ragasztó kikeverése.

A ragasztóanyag neve Velbakit P-hézagkitt, amely 3 kg-os vödrös száraz por formájában kerül értékesítésre. Egy darab 3 kg-os vödör kb. 12 méter samott cső ragasztására elegendő.

A Velbakit P-hézagkitt víz keverési aránya: 1 kg ragasztóport 1 dl vízzel kell elkeverni. Ez az arány kb 10-14% víztartalmat jelent, ami a keverésnél földnedves állagot eredményez.

A keveréket legalább 5 percig kell keverni, alaposan, amíg csomómentes nem lesz. A keverés kezdetekor a keverék morzsalékos, földnedves, és csak néhány perces keverés után válik simává.(Nem szabad több vizet hozzáönteni!) + 20 ºC–os környezeti hőmérséklet mellett a bekevert hézagkittet kb. 1 óráig lehet felhasználni. + 20 ºC–nál magasabb hőmérséklet esetén a felhasználhatósági idő csökken. Az összekevert és már száradó kittet nem szabad utólag víz hozzáadásával újrafelhasználhatóvá tenni. + 20 ºC–nál a száradási idő 24 óra. A kittel bekent részeket teljes száradásig feltétlenül óvni kell a nedvesedés, és a fagyhatásoktól.

3. Kémény elemek ragasztása:

 1. Könnyűbeton köpeny elemek ragasztásához cementtel erősített falazó habarcsot használjunk, aránylag híg állapotban, hogy a beton pórusait jól kitöltse. Vékony (3-4mm)    vastagságban hordjuk fel a köpeny elemek felső csatlakozó felületére és erre helyezzük rá a következő elemet. A két köpeny elem közül kitüremkedő habarcsot kívül-belül nedves szivaccsal távolítsuk el. Különösen fontos belülről eltávolítani a kitüremkedést, hogy a köpeny és a béléscső közötti rés szabadon maradjon.
 2. Samott béléscsöveket csak a termékkel együtt vásárolt saját ragasztójával lehet összeragasztani. A ragasztót a 2-es pontban leírt használati utasítás szerint kell használni. Fontos, hogy a ragasztó vékonyan (2-3 mm), és a tömörség érdekében egyenletesen legyen felhordva a csatlakozó felületekre. A ragasztó felhordása előtt a samott idomok ragasztandó felületét nedves, de nem túl vizes szivaccsal portalanítsuk a ragasztóanyag felvitele előtt. Először vigyük fel a ragasztót a bélés elemek megfelelő felületére – ez a bélés elem alsó végének a külső hornya – majd a ragasztóval megkent elemet helyezzük rá a már helyén lévő elemre. A kitüremkedő ragasztót nedves szivaccsal kívül-belül el kell távolítani.

4. Kémény építés kezdése:

 1. A kondenzátum elvezető idomot (indító idom) falazó habarccsal a kémény alap közepére ragasztjuk, ügyelve arra, hogy a kondenzvíz kivezető nyílás a kiépített szennyvízcsatorna irányába nézzen.
 2. A kondenzvíz elvezetőre ragasztás nélkül ráhelyezzük az alsó tisztító idomot, ügyelve arra, hogy a külső peremes vége alul, a belső hornyos vége felül legyen. Ezután az alaphoz képest megmérjük a kondenzvíz kivezető nyílás és a tisztító nyílás helyzetét.
 3. A méréseknek megfelelően kivágjuk a nyílásoknak megfelelő helyet egy köpeny elemen.
 4. A köpeny elemet falazó habarccsal az alaphoz ragasztjuk, ügyelve arra, hogy az indító idom középen legyen és a kivágások is megfelelő irányba legyenek
 5. A tisztító idomot ráragasztjuk az indító idomra.
 6. A következő köpeny elemen is elvégezzük a tisztító nyílás miatt szükséges kivágást, majd hozzáragasztjuk az alsó köpeny elemhez.
 7. A tisztító idomra ráragasztjuk az első béléscsövet, majd a köpeny elem és a béléscső közé 4 db központosító éket szorítunk be.

5. Kémény falazása:

 1. Az első béléscső helyére kerülése után folyamatosan a köpeny elemet, majd béléscsövet ragasztjuk a helyére, azt követően a központosító ékeket helyezünk el.
 1. minden újabb elem beépítése után ellenőrizni kell: a kémény függőleges nyomvonalának helyességét, nincs-e ragasztóanyag kitüremkedés.

 6. Bekötő és felső tisztító idom beépítése:

 1. Az idom terv szerinti helye alatti utolsó köpeny elemet nem tesszük a helyére, az idomot viszont ragasztás nélkül a helyére tesszük. Megmérjük az idom nyílásának pontos helyét a legfelső köpeny elemhez képest.
 2.  A   soron   következő köpenyen kivágjuk az idom nyílásának megfelelő helyet, úgy, hogy oldal irányban 1-1 cm, függőleges irányban alul 2 cm hézag legyen az idom nyílásának külső pereme és a köpeny elem között.
 1. A kivágott köpeny elemet majd a béléscső idomot is a helyére ragasztjuk.
 1. A következő elemen is kivágjuk az idom nyílása miatt szükséges helyet, mindkét oldalt 1-1 cm hézaggal, függőleges irányban felül viszont legalább 2 cm hézag hagyásával.
 1. Az idom nyílása és köpeny elem kivágása közti rést – ami a béléscső hő mozgása miatt szükséges – kőzetgyapottal kell kitölteni.

 7. Kémény fej kialakítása:

 1. Amikor a külső köpennyel elértük a kívánt építési magasságot, meg kell mérni, hogy a béléscső mennyivel van a legfelső köpeny elem felső vége alatt.
 1. Az utolsó beépítendő béléscsövet olyan rövidre kell vágni, hogy beragasztás után a béléscső felső vége a köpeny elem felső vége alatt legyen 5-6 cm-el
 1. A béléscsőbe becsúsztatjuk a saválló acélból készült kompenzációs közdarabot úgy, hogy annak gallérja a köpeny elemre támaszkodjon.
 1. A műkő fedkövet habarccsal rögzítsük a legfelső köpeny elemhez. A kompenzációs közdarab gallér feletti csőszakasza a fedkő nyílásába illeszkedik. A fedkő és a kompenzációs közdarab közti rést, szilikon alapú tömítő ragasztóval ki kell tölteni.
 1. A kémény tetőn kívüli szakaszát fagyálló burkolattal kell ellátni.
 1. Amennyiben nem kompenzációs közdarab, hanem saválló acél kúp kerül a fedkőre, abban az esetben a fedkőhöz szilikon alapú ragasztóval rá kell ragasztani.

8. Befejező munkálatok:

 1. Tisztító ajtók felhelyezése a köpeny elemekre. A tisztítóajtók felhelyezését a kémény elkészülése után minimum 24 h.-val később javasoljuk, hogy az alkalmazott ragasztóanyag megfelelően meg tudjon szilárdulni a samott idomok illesztésénél. A tisztítóajtó csomagjában megtalálható a felhelyezéséhez szükséged tipli és csavar is. Miután ellenőriztük, hogy az ajtó függőlegesen és vízszintesen is megfelelő helyzetben van, jelöljük ki a furatok helyét. Ezután a megjelölt helyen fúrjuk ki a tiplik helyét, majd a tipliket körültekintően helyezzük bele a furatokba. Végül csavarozzuk fel az ajtót a mellékelt csavarokkal. A tisztítóajtó a csavarozáshoz szükséges fülekhez képes 1 cm.-t kiemelkedik a kémény síkjából, így az utólagosan felvitt vakolattal a szereléshez szükséges fülek a vakolat alatt maradnak, így a későbbiekben nem láthatóak.
 2. krea kemenyajto
  KREA kéményajtó
 3. Kémény aljának kitisztítása, építési törmelékek eltávolítása.
 4. Kondenzátum elvezető idom bekötése a csatornarendszerbe.

 

 

Építési útmutatónk a KREA kéményrendszerekkel kapcsolatban az alábbi linken tölthető le pdf állomány formájában.
KREA Kémény Építése